fbpx

Penjimatan Tenaga Elektrik

Mengurangkan Penggunaan Tenaga dan Penjimatan Wang dengan Rumah Pintar

Mengikut kajian, purata isi rumah setakat ini sangat tidak efisyen bila dikaitkan dengan penjimatan tenaga. Merujuk kepada Pusat Maklumat Tenaga Malaysia, sebuah laman web kerajaan yang menggalakkan penjimatan tenaga, keseluruhan rumah membelanjakan lebih kurang RM240 bilion untuk tenaga setiap tahun. Ini menjadikan jumlah tahunan sebanyak RM2000 setiap isi rumah.

Ini jelas menunjukkan penggunaan tenaga yang tidak cekap memberi kesan kepada jumlah perbelanjaan bil. Walaupun jelas bahawa penggunaan kuasa yang lebih akan menyebabkan lebih banyak kos dikeluarkan, tetapi apa yang tidak diketahui ialah bagaimana cara mengatasi masalah ini. Mujur dengan teknologi rumah pintar, kediaman anda akan menjadi lebih cekap.

Rumah Automatik

Salah satu inovasi terbaik untuk teknologi rumah pintar ialah rumah automatik… penuh. Ia berkenalan untuk membuka aplikasi dan mengawal beberapa peranti dan alatan di rumah anda. Ciri yang hebat ini menjimatkan jumlah tenaga Yang besar dan anda pasti menyukainya.

Rumah automatik ini menggabungkan teknologi dan kemudahan. Teknologi membenarkan semua peranti digital seperti lampu, TV,... Dan alat keselamatan bekerja serentak dan mudah untuk dikawal melaui satu titik. Dengan rumah automatik, anda bole menggunakan semua peralatan anda melalui Telefon pintar atau tablet.

Pencahayaan Pintar

Penyelesaian pencahayaan rumah menjadi lebih pintar sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Mentol lampu LED yang pintar biasanya lebih mahal daripada lampu tradisional CFL atau pijar. Walau bagaimanapun, mereka menggunakan sebahagian kecil kuasa dan akan tahan lebih lama daripada biasa, anda menjimatkan tenaga dan wang dalam jangka masa panjang.

Di samping itu, mentol ini menawarkan ciri-ciri yang membolehkan anda mengawal atau menjadualkan operasi pencahayaan dari jarak jauh. Bukan itu sahaja, sesetengah peranti ini menggunakan ‘geofencing’, yang menggunakan GPS pada peranti pintar anda untuk mengetahui dengan tepat di mana anda berada serta boleh menghidupkan / mematikan walaupun dimana anda berada.

Penjimatan Penyejukan dan Haba

Pengalihan tenaga paling besar setakat ini ialah penyejukan dan pemanasan haba. Untuk memastikan rumah anda sentiasa sejuk dengan cuaca panas di Malaysia terutamanya Kelantan, Terengganu dan Pahang serta penggunaan pemanas air menyebabkan penggunaan tenaga keseluruhan sebanyak 50%. Dengan peratusan ini, sangat wajar untuk industri tenaga pintar untuk mencipta pelbagai alatan yang membolehkan penjimatan tenaga dan wang anda. Jika anda sedang membina sebuah rumah baru atau melakukan beberapa pengubahsuaian, sistem HVAC penjimatan tenaga menggunakan teknologi Inverter mungkin terbukti membantu penjimatan yang besar. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menggantikan sistem yang anda digunakan, produk kami seperti sistem penebat haba boleh menjimatkan perbelanjaan anda.

Melindungi Air

Selain penjimatan kuasa, anda juga boleh menjimatkan penggunaan air jika anda menggunakan sistem pengairan automatik. Sebagai contoh, anda boleh mencuba hujan siber untuk menyiram taman anda. Hujan siber boleh mengurangkan sehingga 40% daripada kos air anda setiap tahun.

Beberapa ciri lain yang perlu dipertimbangkan

·

Pelaras suhu boleh diprogram

Produk kami membolehkan anda mengawal dan memogram suhu rumah anda dari jauh menggunakan telefon pintar untuk memastikan penggunaan tenaga yang betul.
·

Sensor penghunian

Sensor pergerakan atau sensor penghunian adalah salah satu cara terbaik untuk mencapai penjimatan kuasa yang sangat diperlukan. Kita boleh menggunakan teknologi sensor ultrasonic atau infra merah untuk menghidupkan atau mematikan lampu secara automatik berdasarkan pergerakan di rumah.
·

Menghapuskan tenaga tersembunyi

Ia juga merujuk kepada kuasa sedia ada, arus terbiar atau kuasa ‘vampire’ yang berlaku apabila alat-alat seperti DRV dan gelombang mikro dimatikan tetapi masih menarik tenaga kerana plug masih dipasang ke saluran mereka. Oleh itu, cabut secara manual alat-alat ini dari saluran tenaga mereka.

Perubahan kecil akan membawa kepada perbezaan besar dalam penggunaan tenaga rumah anda dan dengan teknologi moden ini memudahkan untuk mengautomasikan penggunaan tenaga, jadi anda boleh mencapai matlamat penjimatan tenaga. Hubungi kami hari ini untuk nasihat pakar.